Achtergrond

De Cirkeltraining is ontwikkeld vanuit de wens van Hermina Stout om een training te bieden waarin gewerkt wordt aan een betere verstandhouding tussen hond en eigenaar, waarbij zowel hond als leren samen bezig te zijn alsook de eigenaar een tool geven om meer inzicht in het gedrag van zijn hond te krijgen. Het leren aanvoelen wat een hond nodig heeft om tot leren te kunnen komen en hoe je hem kunt begeleiden zodat de hond dat gaat doen wat jij graag hoopt dat hij gaat doen en dit dan ook nog eens te kunnen oefenen zonder dat het saai wordt.

Aandacht is de basis van de training. Aandacht van jou voor je hond en de aandacht van je hond voor jou.
Wanneer je met de cirkeltraining aan de slag gaat en beseft dat het om wisselwerking tussen jou en je hond gaat en dat het werk om de cirkel meer is dan een rondje rennen en hem een beloning geven, dan ontstaat er steeds meer diepgang en bereidwilligheid om naar je te luisteren.  Een hond luistert graag naar iemand die wat hij nodig heeft en weet wat belangrijk is voor hem.

Voordat Hermina met de hondentraining in aanraking kwam, was zij reeds jaren actief met paarden en training. Een belangrijk onderdeel om een paard te helpen in zijn ontwikkeling is het longeren. Bij het longeren loopt het paard aan een lange lijn om de ruiter heen, in regelmatig gevormde cirkels. Een hond aan een lange lijn om je heen laten lopen zag zij niet als optie, maar na het zien van een filmpje op Youtube genaamd “Longieren Mit Hund”, deze training is gebaseerd op de training van het paard (vooruitsturen), ontstond een beeld voor een andere insteek. De uitgezette ring, die als cirkel was neergezet was de insteek die zij zocht.
De cirkel werd het attribuut voor de basis van de training die gericht is op het laten volgen van de lichaamstaal van de begeleider. En biedt de mogelijkheid om uitdagingen voor zowel hond als begeleider toe te voegen. Het ook een mooie insteek voor de sportieve combinatie om de hond te gymnastiseren de conditie te verhogen. De naam Cirkeltraining was slechts een logische keuze.