De Cirkeltraining is ontwikkeld vanuit de wens om een training te bieden waarin gewerkt wordt aan een betere verstandhouding tussen hond en eigenaar.
Aandacht hebben voor elkaar en hoe deze vast te houden is de basis van de training.
Wanneer je met de cirkeltraining aan de slag gaat en het besef groeit dat het om de wisselwerking tussen jou, je hond en de omgeving draait, dan kun je ook gaan begrijpen dat het werk op de cirkel meer is dan je hond rondjes laten rennen en hem een beloning geven. Door het werk op de cirkel werk je aan de verfijning van je communicatie en zal er steeds meer diepgang en bereidwilligheid ontstaan om naar je te luisteren. Een hond luistert graag naar iemand die weet wat hij nodig heeft en hem kan bieden wat belangrijk is voor hem.
Voordat ik met de hondentraining in aanraking kwam, was ik reeds jaren actief met paarden en training. Een belangrijk onderdeel om een paard te helpen in zijn ontwikkeling is het longeren (een paard aan een lange lijn in een cirkel om je heen laten lopen). Op die manier kun je een paard gymnastiseren en kun je als begeleider inwerken op tempo en houding. Dit omzetten naar een training voor eigenaren van honden kon ik vorm geven door een cirkel te maken van pennen met touw. De cirkel is het attribuut van de training geworden om jou als begeleider te helpen om zowel de lichaamstaal van de hond als ook de reactie op zijn omgeving te volgen. Hierdoor krijg je meer zicht te over het gedrag van je hond en hoe je communicatie kunt inzetten. Daarnaast kan er om de cirkel diverse uitdagingen geplaatst worden die helpen om tot een steeds betere wisselwerking te komen. Het werk op de cirkel geeft naast het beter van elkaar leren kennen ook een mooie insteek voor de sportieve combinatie om de hond te gymnastiseren de conditie te verhogen. De naam Cirkeltraining was slechts een logische keuze.
Hermina Stout